Yasmine og Heptaederets syv sider

La Cantina de la Touriste, 2022 Mixed media, dimensions variable. Permanent installation at Kafé Mat & prat, Bergen.

La Cantina de la Touriste, 2022 Mixed media, dimensions variable. Permanent installation at Kafé Mat & prat, Bergen.

La Cantina de la Touriste, 2022 Mixed media, dimensions variable. Permanent installation at Kafé Mat & prat, Bergen.

1/3

Sol Calero presenterer La Cantina de la Touriste (2022), en fargerik, permanent installasjon som nå utgjør det nye interiøret på Kafé Mat & prat. Kafeen er drevet av Ny sjanse, og er et arbeidstreningstiltak for innvandrere i Bergen. Deltakerne i dette kvalifiseringsprogrammet får både norskundervisning og opplæring i ledelse, service og matlaging. Kantinen ligger på Engen behandlingssenter, og er besøkt av beboere og ansatte, samt bergensere som kommer for å spise mat fra menyen som reflekterer deltakernes hjemland.

Caleros omfattende redesign, skapt i tett dialog med Kafé Mat & Prat, gir det eksisterende prosjektet et løft. Besøkende og deltakere kan føle at de er turister i sin egen by for en stund. Det lyse veggmaleriet av fliser, de håndmalte møblene og romdelere som leder tankene mot steder langt sør, gjenspeiler Caleros interesse for tropisk estetikk, anvendt design, og det selvbevisst «eksotiske».

Begrepet «Syden» betegner gjerne et feriemål i sør hvor det alltid er sol, parasoller, strender og svømmebassenger. Dette er et tenkt sted som betegner et hvilket som helst sted sør for Norge – Syden ligger derfor hvor som helst i sydlig retning, og likevel er det ikke egentlig et sted. Slike passive fremstillinger av steder, ladet med generaliseringer, forflater all kompleksitet og kulturell særegenhet.

Caleros Cantina forsøker å snu denne overfladiskheten på hodet. Det tidligere institusjonspregede rommet har nå fått en innbydende, fargerik atmosfære, og det nye kantinerommet legger til rette for sosial utveksling og nye forbindelser.

Trykk her for å reservere bord på La Cantina de la Touriste


Turisten
Permanenten
(KODE 1)
Nordahl Bruns gate 9
5014 Bergen

nettside →


Turisten
Kafé Mat & Prat
Teatergaten 43
5010 Bergen

nettside →

Kunstnerbiografi

Sol Calero lager stedsspesifikke installasjoner som fungerer som samlingsrom. Hun bruker ofte overdådige, tredimensjonale tablåer, og har iscenesatt situasjoner både på en skole, et spa og et vekslingskontor. Caleros verk er levende, lyse og lekne, samtidig som de har politiske overtoner med temaer som kulturell representasjon, nasjonal identitet, eksotisme og marginalisering. Hennes venezuelanske bakgrunn har påvirket interessen for kulturelle koder og klisjeer fra den latinamerikanske konteksten som sprer seg og endrer seg, samt måtene visuelle symboler kan gjennomgå endringer på.

Sol Calero, La Cantina de la Touriste, 2022. Mixed media, dimensions variable. Permanent installation at Kafé Mat & prat Bergen. Courtesy the artist. © Bergen Assembly 2022 convened by Saâdane Afif and curated by Yasmine d´O. Photo: Thor Brødreskift


Sol Calero, La Cantina de la Touriste, 2022. Mixed media, dimensions variable. Permanent installation at Kafé Mat & prat Bergen. Courtesy the artist. © Bergen Assembly 2022 convened by Saâdane Afif and curated by Yasmine d´O. Photo: Bjørn Mortensen


Sol Calero, installation view from Los Vestigios de la Turista, 1646 Experimental Art Space, The Hague, 2022. Courtesy the artist. Photo: Jhoeko.

Kommende arrangementer

Utstilling

Arrangementssteder

Exhibitions

Side venues


Dato

Tid

Begivenhet

Sted