Yasmine og Heptaederets syv sider

Kullmannen

Tidens tann arbeider ikke så voldsomt som menneskenes hakker. Mennesket er en gnaver. Alt skal han forandre eller forvandle, enten til det bedre eller til det verre.
—Victor Hugo

Kullmannen er den femte rollefiguren vi møter i Yasmines søken etter Heptaederet. Tårer har tegnet elver som snor seg gjennom det svarte støvet som dekker Kullmannens ansikt. Han er i sorg. Han må ta farvel med sin gamle herre, Kong Kull. «Tiden er inne, Kong Kull! Tiden er inne for å putte deg tilbake under jorden igjen», sier Kullmannen.

Ja, Kullmann, tiden er inne for å hylle alle de levende organismene som døde og ble brutt ned for millioner av år siden og dannet fossil energi, før de kommer tilbake for å hjemsøke nåtiden i form av giftig og forurensende røyk. Tiden er inne for å la dem hvile i fred, for å avslutte utvinningen som har forårsaket de verste ødeleggelsene på denne planeten.

Det er på tide å ta farvel med den samme gløden og verdigheten som har karakterisert det spesielle forholdet mellom Kong Kull og menneskene, på godt og vondt. Vi skal være takknemlige for bekvemmelighetene og fremskrittene – de andre sidene av hans kongelige høyhet – som vi fortsatt ser på som noe positivt. La oss håpe at disse glade minnene vil få oss til å glemme elendigheten og urettferdigheten som mange mennesker og samfunn har lidd under mens du har regjert, Kong Kull.

For å bringe Kullmannens rollefigur til live, og for å gjøre denne begravelsen en konge verdig – og svøpe sorgen i fløyel – påkaller denne utstillingen verkene til Claude Debussy og Augustin Maurs, samt et utvalg av kullskulpturer skapt av gruvearbeidere.

Ta turen til utstillingen på Gyldenpris Kunsthall, og finn ut mer om hva som foregår i hodet til denne rollefiguren ved å lese Side Magazine-utgaven om Kullmannen.

—Yasmine d’O.



Kunstnere
Claude Debussy →
Augustin Maurs →
Et utvalg kullskulpturer laget av kullgruvearbeidere →


Sted
Gyldenpris Kunsthall
Lien 79
5057 Bergen




Kommende arrangementer

Utstilling

Arrangementssteder

Exhibitions

Side venues


Dato

Tid

Begivenhet

Sted


sep 8, torsdag

12:00–14:00

Kullmannen
Offisiell åpning ved Gyldenpris Kunsthall
Møt Kullmannen: kunstner-introduksjon med Augustin Maurs.

Det vil kl.14:00 tilbys gratis busser fra Gyldenpris Kunsthall (Kullmannen) til Fakultet for kunst, musikk og design, UiB (Professoren).


at Gyldenpris Kunsthall



sep 22, torsdag

19:00–20:00

Kullmannen
Claude Debussy-konsert
En konsert bestående av Debussy sin komposisjon Les soirs illuminés par l’ardeur du charbon (Evenings Lit by the Burning Coals, 1917), fremført av studenter ved Kulturskolen i Bergen.

Vinteren i 1917 var komponisten Claude Debussy i stor nød. Han nærmet seg slutten av livet, og ikke bare hadde han gått gjennom en kreftsykdom, han opplevde også ekstrem fattigdom. Den vinteren var blant de kaldeste noensinne i Frankrike, og det var alvorlig kullmangel på grunn av verdenskrigen som fortsatt raste og Tysklands okkupasjon i øst i landet. Debussy, som allerede hadde bedt om forskudd fra forleggeren sin, og som uansett frøs for mye til å spille piano, ble nå bokstavelig talt drevet til å tigge om kull for at familien hans skulle overleve den brutale kulden.

Debussy møtte en kulleverandør ved navn Monsieur Croquin. Etter en heftig meningsutveksling preget av intense forhandlinger, skrev Debussy pianostykket Les soirs illuminés par l’ardeur du charbon (Kvelder opplyst av brennende kull), som han fullførte i mars 1917 og ga til Croquin som betaling for leveranser av kull gjennom denne vinteren.

Komposisjonen ble ikke offentlig kjent før det håndskrevne manuskriptet dukket opp på en auksjon i 2001, og historien om stykket, faksimiler av brev og originalnoter, inngår nå i utstillingsavdelingen «Kullmannen» i Gyldenpris kunsthall, en av syv utstillingsavdelinger, hver viet til en rollefigur, under samtidskunsttriennalen Bergen Assembly 2022. Alle utstillinger er åpne fra 8. september til 6. november.

Vi er veldig glade for at pianostudenter fra Bergen Kulturskoles fordypningsprogram har ønsket å bidra til prosjektet ved, uavhengig av hverandre, å øve inn sine tolkninger av stykket. Disse tolkningene vil bli framført i utstillingslokalet torsdag 22.9. kl 19. Utstillingen vil være åpen fram til konserten, og det er enkel kafeservering i kunsthallen før konserten.

Gratis inngang!


at Gyldenpris Kunsthall



okt 27, torsdag

17:00–19:00

Kullmannen
Utstillingsvandring med Rachel Louis

Rachel Louis - daglig leder for Borealisfestivalen - er med i vårt følge, mens vi vandrer gjennom utstillingen på Gyldenpris Kunsthall, sammen. Med et fokus på lyd og lytting, ser vi på musiker, komponist og tverrfaglig kunstner Augustin Maurs sin lydinstallasjon; komponisten Claude Debussys partitur, samt et utvalg kullskulpturer laget av kullminere.

Språk: engelsk


at Gyldenpris Kunsthall



okt 29, lørdag

16:00–18:00

Kullmannen
Utstillingsvandring med aktivitet på Gyldenpris Kunsthall

Velkommen til en guidet tur i utstillingen som finnes her, hvor vi bruker kull og papir som verktøy for å reflektere og illustrere våre tanker og erfaringer. Vi vil ha et særlig fokus på Augustin Maurs sitt prosjekt Nothing More.

I prosjektet Nothing More utforsker Maurs betingelsene for vår musikalitet, og utforsker stemmen som kilde til både sonisk og politisk motstandskraft. Arbeidene i utstillingen på Gyldenpris Kunsthall består av Claude Debussy - en panelutstilling med brev og et partitur som ble brukt som betalingsmiddel for en pose kull i desperate tider, vitriner med en serie kullskulpturer laget av kullgruvearbeidere, og Augustin Maurs sitt prosjekt Nothing More.

Ingen påmelding nødvendig.

Språk: norsk


at Gyldenpris Kunsthall



okt 30, søndag

14:00–16:00

Kullmannen
Familieverksted: Kulltegning på Gyldenpris Kunsthall

Vi bruker kullstifter og papir for å tegne, mens vi opplever utstillingen.

Utstillingen er delt inn i tre ulike kunstprosjekter som består av lydopptak, brev, og kullskulpturer fra kullgruvearbeidere.

Vi stiller oss spørsmål som: kan vi forestille oss hvordan lydene ser ut? Hva får de oss til å føle eller tenke? Minner de oss om noe?

Materialer dekkes av oss.

Språk: norsk


at Gyldenpris Kunsthall