Yasmine og Heptaederets syv sider

Lurendreieren

Det dere nå vil få se, mine herrer, er noe som aldri tidligere har blitt skuet, og som aldri vil bli etterlignet. Det dere vil få se, er undere, umuligheter, mirakler, endelig! Detaljene er ubeskrivelige. Jeg vil bare si til deg: Tre inn, og du vil ikke bare bli fornøyd, men full av glede, måpende, lamslått.
—Jean-Eugène Robert-Houdin

Lurendreieren er den andre karakteren vi møter i Yasmines søken etter Heptaederet. Lurendreierens navn på fransk, Bonimenteur, kommer fra fransk slang bonir: å pynte på historien. Et boniment er en uttalelse som ofte er overdrevet, noen ganger misvisende, men som har som mål å glede, overbevise eller forføre. Lurendreieren kan opptre som tryllekunstner, politiker, maler, selger, designer, journalist eller nabo – og fra det opphøyde podiet sitt snakker han til sjelen vår. Lurendreieren er en mester i illusjoner, og flytende i alle språk. Han maner fram hele verdener foran øynene på oss og tar kontroll over nevronene våre. Lurendreieren er, til vår store fascinasjon, i stand til å få oss til å forveksle månen med en ost. Samfunnene våre er sentrert rundt fiksjoner som organiserer dem, og hvis boniment er et verktøy som får fabler til å se ut som sannhet, er Lurendreieren figuren som forvandler fiksjon til virkelighet. Lurendreieren gjør det mulig for folk å holde fast ved forestillingene som binder oss sammen, og som danner grunnlaget for lokalsamfunn, samfunn, sivilisasjonen – ja, hele menneskeheten.

Hvis det vi kaller «virkelighet», faktisk bare er et resultat av at vi samler oss bak en kollektiv forestilling – kan vi ikke også si at kunsten, slik den forholder seg til virkeligheten, er til forveksling lik en illusjon? Og kan vi ikke dermed si at ethvert kunstverk faktisk er et boniment-verk?

For å blåse liv i Lurendreierens rollefigur, og for å kaste lys over dette paradokset, inneholder denne utstillingen verk av GRAU, Bernhard Martin og Neue Gestaltung.

Ta turen til Bergen Kunsthall for å se utstillingen, og finn ut mer om hva som foregår i hodet til denne rollefiguren, ved å lese Side Magazine-utgaven om Lurendreieren.

—Yasmine d’O.Kunstnere
Neue Gestaltung →
GRAU →
Bernhard Martin →


Sted
Bergen Kunsthall
Rasmus Meyers allé 5
5015 Bergen
Kommende arrangementer

Utstilling

Arrangementssteder

Exhibitions

Side venues


Dato

Tid

Begivenhet

Sted


sep 8, torsdag

17:00–19:00

Lurendreieren
Offisiell åpning ved Bergen Kunsthall
Møt Lurendreieren: kunstner-introduksjoner med Bernhard Martin, Neue Gestaltung og GRAU
at Bergen Kunsthallsep 10, lørdag

17:00–19:00

Lurendreieren
Celebration of Life by Hammal Family—Live Ululation Performance
Denne live-opptredenen er en del av åpningsdagene til Bergen Assembly 2022—Yasmine and the Seven Faces of the Heptahedron.

Som en del av utstillingen viet til Lurendreieren, tar denne live-opptredenen i bruk verket til kunstnerduoen GRAU, kalt Bonfire (“leirbål”).

Bonfire er både en skulptur og et produktdesign. Slik spør verket oss derfor om grensene mellom kunst, teknologi og antropologi gjennom å ta i bruk lys som et funksjonelt objekt med en kunstnerisk mening.
Verket gir oss en vei inn i det å revurdere kunst sin evne til å simulere den grunnleggende bruken og tankene omkring lys, gjennom å se på hvordan lys er et universelt medium som både kan belyse et dypere forhold til oss selv, andre og verden rundt oss.

Inngang til utstillingen er gratis gjennom hele Bergen Assembly 2022.


at Bergen Kunsthallokt 6, torsdag

17:00–19:00

Lurendreieren
Utstillingsvandring med Torleif og Daniela

Bli med Bergen Assemblys formidlingsprodusenter Torleif Bay og Daniela Ramos Arias på en utstillingsvandring på Bergen Kunsthall, og en omvisning gjennom arbeidene til Bernhard Martin, GRAU, Neue Gestaltung og kuratorrommet.


at Bergen Kunsthallokt 8, lørdag

14:00–16:00

Lurendreieren
Utstillingsvandring: Kuratorrommet

Bli med oss til Kuratorrommet, hvor vi setter av litt tid til å lese gjennom researchmaterialet til kurator Yasmine d’O, i forbindelse med forberedelsene til dette års Bergen Assembly.

Vi inviterer også til noen lette forfriskninger i andre etasjen, hvor du kan få titte i Side Magazine — Bergen Assemblys egne publikasjon — i en avslappet atmosfære.

Publikum er velkomne til å komme og gå som de vil.

Språk: Engelsk & norsk


at Bergen Kunsthallokt 9, søndag

13:00–15:00

Lurendreieren
Omvisninger og familieverksted ved Bergen Kunsthall

Hver søndag kan du bli med Bergen Kunsthall på guidinger i utstillingene.
Klokken 14 kan du være med på ordinær omvisning, og klokken 13 for familieomvisning med kreativt verksted.


at Bergen Kunsthallokt 9, søndag

17:00–19:00

Lurendreieren
Samling med Noam Eidelman Shatil

Gjennom bevegelsesøvelser instruert av gjest Noam, aktiverer vi Bonfire-installasjonen til kunstnerduoen GRAU. Noam er en danser i det nasjonale dansekompaniet Carte Blanche.

For påmelding, send e-post markert “Gathering Noam” med ditt navn til formidling@bergenassembly.no

Språk: Engelsk


at Bergen Kunsthallnov 5, lørdag

13:00–14:00

Lurendreieren
Samtale med convener Saâdane Afif og Andrea Spreafico

Vår convener Saâdane Afif vil holde en samtale med Andrea Spreafico ved Bergen Kunsthall, hvor rollefiguren Lurendreieren kan oppleves. Julie Lillelien Porter vil moderere samtalen.


Saâdane Afif ble født i Vendôme i 1970, hvor han bor og arbeider. Definert som en pratsom “post-konseptuell” kunstner, ettersom hans metoder ikke kan defineres innenfor en spesifikk disiplin. Alle hans arbeider er ofre for en kontinuerlig omarbeidingsprosess. Han er nå convener for Bergen Assembly 2022.

Nyere internasjonalt arbeid inkluderer: The Fountain Archives and Beyond…, Fundació Antoni Tàpies, Barcelona, Spania(2021), This is Ornamental, Kunsthalle Wien Karlsplatz, Østerrike (2018), Paroles, Wiels, Brussel, Belgia (2018), Ici., Leopold-Hoesch-Museum & Papiermuseum, Düren, Tyskland, Là-Bas., La Panacée, Montpellier, Frankrike (2017), The Fountain Archives, Nouveau Musée National de Monaco and Centre Pompidou, Paris, Frankrike (2017), Quoi? - L’Eternité, Atelier Hermès, Seoul, Sør-Korea (2016), Vice de Forme: Das Kabarett, Hamburger Bahnhof, Berlin, Tyskland (2016), Das Ende der Welt, Museum für Naturkunde, Berlin, Tyskland (2015).

Hans arbeider er blitt inkludert i Documenta 12, Kassel, Germany (2007) og i den 56. internasjonale utstillingen, Venezia-biennalen, Italia (2015).

Han har vunnet flere priser, inlkudert: Prix Fondation Prince Pierre de Monaco (2006), the Prix Marcel Duchamp (2009), som ledet til en utstilling ved Pompidou-senteret, Paris, Frankrike og Prix Meurice i 2015.


(Språk: engelsk)


at Bergen Kunsthall