Yasmine og Heptaederets syv sider

The Great Ruins of Saturn, 2021. Film, 10 min, 45 sec. Installation view from Alvaro Urbano’s exhibition The Great Ruins of Saturn, 2022. The Fortune Teller, Østre Skostredet, Bergen.

Installation view from Alvaro Urbano’s exhibition The Great Ruins of Saturn, 2022. The Fortune Teller, Østre Skostredet, Bergen.

Installation view from Alvaro Urbano’s exhibition The Great Ruins of Saturn, 2022. The Fortune Teller, Østre Skostredet, Bergen.

1/3

Kan vi spå fremtiden i ruiner? Alvaro Urbanos arbeid utforsker hvordan fremskritt, infrastruktur og kollaps alltid vil eksistere side om side, og i verket The Great Ruins of Saturn (2021) viser han hvordan rester av fortiden kan gi oss et bilde av hvordan fremtiden kan bli.

Dette verket vises som en del av Sannsigeren, og består av en film og en installasjon som skuer tilbake til Verdensutstillingen i Queens i New York i 1964. Her kunne man se ulike kulturelle og vitenskapelige objekter, handelsvarer og arkitektur under temaet «Peace Through Understanding» («fred gjennom forståelse»). Messen besto av 140 paviljonger fra hele 80 nasjoner, 25 amerikanske stater og mer enn 45 selskaper, som alle presenterte fremtidsrettet teknologi og mat, nye kulturprodukter og framtidens forbruksartikler slik man forestilte seg dem.

Lederen for denne Verdensutstillingen var Robert Moses, som var kjent for maktbegjær, rasisme og dårlig etikk, men også for sine store byutviklingsprosjekter. I dag står ruinene av paviljongen «Tent of Tomorrow» («morgendagens telt») med sine ødelagte betongsøyler og fliser i sterk kontrast til de utopiske, ekspansjonistiske og kapitalistiske idéene bak Verdensutstillingen.

Urbano interesserer seg for sporene av midlertidig arkitektur i byggverk som har blitt satt opp i forbindelse med slike verdensmesser (og siden forlatt). Urbanos prosjekt, som vises på Østre Skostredet 8, transformerer den opprinnelige futuristiske, teknologiske og kapitalistiske fremstillingen gjennom et analogt medium – et skyggedukketeater. I stykket møter du karakteren New York State Pavilion (opprinnelig designet av Philip Johnson), samt et par briller, en globus, karuseller, dinosaurer og mikrofoner, i et sammensurium av selskapeligheter og spenning, lysprojeksjon og angst. Installasjonen kombinerer eldgamle medier med banebrytende teknologi, og blir et sted der man kan stoppe opp og tenke på hvor veien går videre.

Urbanos verk ble opprinnelig presentert ved Storefront for Art and Architecture i New York i 2021. Prosjektet ser på likhetene mellom infrastruktur bygget for utopisk fremtidslengsel og hvordan ruiner alltid gir rom for nye fantasier og forestillinger om fremtiden. I konteksten av Sannsigeren viser Urbanos verk hvordan all fortid en gang var fremtid, og at spekulasjon om fremtiden gjennom anekdoter og historiefortelling minner litt om spådomskunst.


Sannsigeren
Et gammelt trehus (An Old Wooden House)
Østre Skostredet 8
5017 Bergen

nettside →

Kunstnerbiografi

Alvaro Urbano skaper verk som inviterer seeren til å bevege seg inn og ut av fiktive rammer, ofte ved hjelp av humor. Med utgangspunkt i arkitektur, fiksjon, teater og ideen om heterotopia, bruker Urbano eksperimentelle prosesser som resulterer i forestillinger eller stedsspesifikke installasjoner. Han har fokus på steder og deres lokale innbyggere, som blir til mulige aktører eller medforfattere av en fortelling.

Universet hans er ofte surrealistisk eller drømmeaktig, men tar allikevel alltid utgangspunkt i det virkelige rommet. Under et uhyggelig kunstig, gult lys på ChertLüdde i Berlin (2017), skapte kunstneren en struktur ved hjelp av rør og ventilasjonsaksler laget av papir, ispedd metalliske sigarettsneiper og visne blader.

Han har også konstruert kostymer av nedskalerte arkitektoniske fasader og søyler, som vandret rundt på terrassen til Mies van der Rohes ikoniske byggverk Neue Nationalgalerie i Berlin (2021). I det siste har han utforsket og forsket på fremtiden til forlatte bygninger.

Urbanos arbeid inviterer til dialog mellom ulike levende vesener for å tolke miljøer på nytt, noe som ofte skaper en følelse av konflikt mellom virkelighet og uvirkelighet, og som forbinder fortid, nåtid og fremtid.

Alvaro Urbano, The Great Ruins of Saturn, 2021, film, 10 min 45 sec.


Alvaro Urbano, The Great Ruins of Saturn, 2021, film, 10 min 45 sec.

Kommende arrangementer

Utstilling

Arrangementssteder

Exhibitions

Side venues


Dato

Tid

Begivenhet

Sted