Yasmine og Heptaederets syv sider

Installation view from Gruppo Petrolio’s exhibition, 2022 The Professor, Faculty of Fine Art, Music and Design, UiB (KMD), Bergen.

Installation view from Gruppo Petrolio’s exhibition, 2022 The Professor, Faculty of Fine Art, Music and Design, UiB (KMD), Bergen.

Installation view from Gruppo Petrolio’s exhibition, 2022 The Professor, Faculty of Fine Art, Music and Design, UiB (KMD), Bergen.

1/3

Gruppo Petrolio er en film om prosessen med å jobbe kollektivt – i den politiske, kunstneriske og performative betydningen av ordet. Denne nye filmen vises ved Fakultet for kunst, musikk og design (KMD) ved UiB som en del av Professoren. Filmen undersøker muligheter og vansker med medforfatterskap og kollektivt arbeid, samt spørsmål om makt, kontroll og sabotasje.

Gruppo Petrolio er skapt av grupper av studenter i samarbeid med Lili Reynaud-Dewar, blant annet i Grenoble, Montpellier, Roma og Bergen (KMD), og handler om en anonym, løst organisert gruppe med klimaaktivister. De later som de lager film sammen, mens de faktisk forsøker å ødelegge for institusjoner og sabotere private virksomheter i protest mot kapitalismen. I prosessen møter de en merkelig kvinne som heter Lili, som prøver å kontrollere dem. Som i en ond sirkel forsvinner gruppen og gjenoppstår deretter med nye medlemmer, som starter prosjektet på nytt i en uendelig loop.

Filmen dreier seg tilsynelatende om døden til den italienske poeten og filmskaperen Pier Paolo Pasolini. Gruppens navn er til og med inspirert av boken hans Petrolio, en kompleks roman om oljeindustrien han skrev i 1975 – Pasolini ble myrdet før han fikk avsluttet den – der han kommenterer de destruktive effektene kapitalismen og forbrukerkulturen har på menneskelige relasjoner, språk, byer, og naturen.

I Gruppo Petrolio er studentene imidlertid ikke i stand til å sette Pasolinis kritikk av kapitalismen ut i livet gjennom meningsfull handling eller protest. De er uorganiserte helt fra starten, og bruker mer tid på å diskutere enn på å gjennomføre noe. Filmen dokumenterer dermed den manglende evnen kollektivet har til å lage film og til å undergrave institusjonelle normer, og handler like mye om samarbeid og kollektivitet, med alt det innebærer av håp, skuffelser og idealisme.

Lili Reynaud-Dewar med Jonas Björne, Sebastian Holmlund, Elna Karlsson, Livi
Meltaus og Tomofumi Yamasaki.


Professoren
Fakultet for kunst,
musikk og design, UiB (KMD)
Møllendalsveien 61
5009 Bergen

nettside →

Kunstnerbiografi

Gruppo Petrolio er et skiftende og ustabilt kollektiv grunnlagt av Lili Reynaud-Dewar i april 2020, i en tid da Covid-19 gjorde det umulig for folk å være sammen. Tilfeldigheter spiller en stor rolle i Gruppo Petrolios struktur – medlemmene kommer og går, dukker opp og forsvinner igjen.

Tilknytningen deres til gruppen endres stadig, etter mulighet, sted og anledning. Overføring, nytolkning, improvisasjon, eksperimentering og en kollektiv signatur ligger i kjernen av Gruppo Petrolios arbeid. Dette er en normbrytende strategi med mål om å motvirke presset fra nyliberalismen med sine individualistiske understrømmer.

Lili Reynaud-Dewar, som både opptrer som vertskap og gjest, freak og pedagog, aktivist og vitne, sørger for kontinuiteten i kollektivets aktiviteter. Siden 2010 har Reynaud-Dewar undervist ved Haute École d’Art et de Design i Geneve, der hun noen ganger har timer i form av felles leseøkter på hotellrommet sitt. Reynaud-Dewars samarbeider ofte med studentene sine.

Lili Reynaud-Dewar (with Mireille Rias), Interpretation, 2010, performance, Kunsthalle Basel.


Lili Reynaud-Dewar (with Jada Brisentine, Darius Clayton, Hendrik Hegray, Nicolas Murer), Teeth Gums Machines Future Society, 2016, performance, Théâtre des Amandiers, Nanterre.

Kommende arrangementer

Utstilling

Arrangementssteder

Exhibitions

Side venues


Dato

Tid

Begivenhet

Sted