Yasmine og Heptaederets syv sider

Claude Debussy-konsert

En konsert bestående av Debussy sin komposisjon Les soirs illuminés par l’ardeur du charbon (Evenings Lit by the Burning Coals, 1917), fremført av studenter ved Kulturskolen i Bergen.

- dsc_5577.jpg

Vinteren i 1917 var komponisten Claude Debussy i stor nød. Han nærmet seg slutten av livet, og ikke bare hadde han gått gjennom en kreftsykdom, han opplevde også ekstrem fattigdom. Den vinteren var blant de kaldeste noensinne i Frankrike, og det var alvorlig kullmangel på grunn av verdenskrigen som fortsatt raste og Tysklands okkupasjon i øst i landet. Debussy, som allerede hadde bedt om forskudd fra forleggeren sin, og som uansett frøs for mye til å spille piano, ble nå bokstavelig talt drevet til å tigge om kull for at familien hans skulle overleve den brutale kulden.

Debussy møtte en kulleverandør ved navn Monsieur Croquin. Etter en heftig meningsutveksling preget av intense forhandlinger, skrev Debussy pianostykket Les soirs illuminés par l’ardeur du charbon (Kvelder opplyst av brennende kull), som han fullførte i mars 1917 og ga til Croquin som betaling for leveranser av kull gjennom denne vinteren.

Komposisjonen ble ikke offentlig kjent før det håndskrevne manuskriptet dukket opp på en auksjon i 2001, og historien om stykket, faksimiler av brev og originalnoter, inngår nå i utstillingsavdelingen «Kullmannen» i Gyldenpris kunsthall, en av syv utstillingsavdelinger, hver viet til en rollefigur, under samtidskunsttriennalen Bergen Assembly 2022. Alle utstillinger er åpne fra 8. september til 6. november.

Vi er veldig glade for at pianostudenter fra Bergen Kulturskoles fordypningsprogram har ønsket å bidra til prosjektet ved, uavhengig av hverandre, å øve inn sine tolkninger av stykket. Disse tolkningene vil bli framført i utstillingslokalet torsdag 22.9. kl 19. Utstillingen vil være åpen fram til konserten, og det er enkel kafeservering i kunsthallen før konserten.

Gratis inngang!

Exhibitions

Side venues

Exhibitions

Side venues


Dato

Tid

Begivenhet

Sted